Profil & Tryck

From the Blog

Att börja dagen med prasslet från en tidning

Det är något särskilt med att bläddra i en bok, njuta av ett magasin eller packa upp en presentkartong. Tryckkonsten och pappersanvändningen är inte död, trots vår tids digitalisering.

De flesta känner till var hemortens bibliotek ligger och hittar till närmaste pressbyrå. Det spelar ingen roll om du växte upp i Stockholm, Ystad eller Haparanda. Att låna en bok eller köpa en tidning och låta sig inspireras av historier, fakta, texter och illustrationer är en självklarhet för många, både unga och gamla. Den som blir författare eller skribent som vuxen har ofta läst mycket livet igenom. Att inspireras av andras texter är viktigt, de må vara Bamse-tidningar eller romaner av August Strindberg.

För ett par decennier sedan var det vanligt att tidningsförsäljare ringde på dörren på söndagsmornarna. Att köpa en nyhetstidning, gärna tjock med många bilagor som kom direkt från tryckeriet, var länge en tradition. Den fick följa med frukostbrickan till sängkammaren. Eftersom det här var före internet-eran var nyheterna okända innan de kom i tryck, på papper. Såklart kunde nyhetsredaktionerna på radio ha med några av de stora händelserna, men täckte inte alls lika mycket som Stockholms Tidningen eller Svenska Dagbladet.

Marknadsföring och mässor

Även om sociala kanaler och genomtänkta webbsajter är självklara idag, så är inte foldrar, utskick eller roll-ups helt uträknade. I stora lokaler som shoppingcenter, gallerior eller mässhallar är det läge att skapa uppmärksamhet och wow-faktor med genomtänkta trycksaker. Affischer, kataloger och läckra menyer lockar kunder. Typsnitt och papperskvalitet är viktiga parametrar för varje professionell marknadsförare och grafiker. Och vad vore Grand på Sveavägen eller Filmstaden Sergel utan sin klassiska bioreklam? Eller Stockholmsmässan i Älvsjö utan montrar under de stora eventen som Formex, SmartCity eller GastroNord?

Framtidens smarta papper

Många menar att förpackningar snart kommer att vara något mer än ett skyddande hölje under transporten. Genom att bygga in smart teknik kommer paketet att kunna anpassa sig efter temperatur till exempel, eller tala om för dig när produkten inuti kartongen bör uppgraderas eller kräver service. Kartongen kan då bära information. Hemleverans av mat och läkemedel är områden där det finns ett stort intresse för detta och där många problem skulle kunna lösas. En annan sektor är företag eller organisationer som vill känna sig säkra på vad en försändelse innehåller. Om kartong eller papper kunde beskriva vad som ligger i paketet skulle oron minska för sprängämnen, vapen eller farliga kemikalier i posten. Läs mer om tryckeri på denna hemsida: https://www.atta45.se/