Profil & Tryck

From the Blog

Solceller till lantbruk – el för grön näring

För den som är verksam inom en grön näring är det naturligt att utnyttja solen för energiproduktion. Kontakta ett företag som monterar solceller till lantbruk.

En lantbrukare är helt och hållet beroende av vädrets makter. En lantbrukare missar ogärna väderleksrapporten på radio eller TV. Han eller hon måste hela tiden anpassa morgondagens arbete med hänsyn till om det ska regna eller om solen ska lysa från en klar himmel. Och i framtiden kan solen bli allt viktigare för ett modernt jordbruk.

Du driver ett lantbruk med såväl animalieproduktion som växtodling. Du har gjort omfattande investeringar i robotar för mjölkning och för utfodring av kor och grisar. Dina maskiner kräver naturligtvis el och med allt högre energipriser stiger dina kostnader. Men det är nu som solen kan komma till din hjälp.

Solceller till lantbruk – ladugårdstak och mark

Dina ladugårdstak är stora och ligger i en bra riktning med hänsyn till solinstrålning. Du har också tomtmark som du inte utnyttjar för dina odlingar och på marken skulle du kunna placera solpaneler. Eftersom du själv inte är särskilt bevandrad i frågor om solenergi, ber du en leverantör av solceller för lantbruk att komma med en kalkyl och offert på en anläggning.

Företaget du kontaktar har flera referensanläggningar. Investeringskalkylen visar att en anläggning på dina ladugårdstak har en återbetalningstid på cirka tio år. Den tekniska livslängden beräknas dock till cirka trettio år. Du kommer tidvis att få ut mer el än vad du förbrukar. Sådan överskottsel kan du sälja till det fasta nätet.