Profil & Tryck

From the Blog

Är tryckeriernas framtid över?

Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte. Vi befinner oss mitt i en övergång från den traditionella pappersanvändningen och tryckta medier till den digitala. På Svensk Cellulosa Aktiebolaget, SCA, i Sundsvall har man allt mer gått över till digitalt papper. Är det en hybrid mellan digitala medier och den traditionella pappret? Så kan man beskriva det.

Exempel på digitala papper är tidningen som vi köper hem, liksom en mer pappersliknande läsplatta, som tar emot dagens rykande färska tidning. Eller tidtabellen som vi står och tittar på vid busskuren, som tar emot och publicerar den senaste busstidtabellen. Hittills har vi inte sett de pappersliknande hybriderna, men den som är tålmodig får väl se.

Tryckerierna är inte utdöda – än

Enligt Dagens arbete, är tryckerierna inte utdöda, trots kraftigt vikande siffror. De tryckta produkterna har förändrats från allt från reklamblad och traditionella papperstidningar i stället till gratistidningar och utskick av reklamhäften till hushållen. Dessutom har pappersanvändningen när det kommer till kartonger, tapeter och näsdukar inte sett samma vikande siffror. Ett sätt att komma till rätta med vikande siffror är att gå över till tryckeri, men på annat än papper; t-hirts, kaffemuggar, nyckelringar och så vidare.

Kan man dessutom gå över till CD och press av CD-skivor, har man en möjlighet att fortsätta arbeta med tryck. Det är lite svårt att trycka de digitala medierna